Metro station
Program: 550mē entrance hall and plant room, 1,880mē platform and 1,015mē canopy
Client: DIVV, Stadsdeel Zuidoost and GVB
Phase: under construction 2009~2011

This metrostation is located 11m above ground in the Bijlmer, Amsterdam. Its location and situation demand a careful treatment of the building, in particular at ground level and its relationship to the street.

Given the program, large amount of technical space, reuse of existing platform and entrance towards the street: Karspeldreef, turned away from the market square, ML developed an uniform scheme that has no backs, and is attractive on all sides whilst in use and at night. It creates a safe environment and an interaction with the market.

The technical spaces are collected in a closed box underneath the escalators, giving access to the platform. The second box has a cut-out decorative skin to prevent graffiti and to let light through. Both sunlight and artificial light exploit the patterned panels thus creating an ephemeral environment, both inside and outside. This ensemble forms a lantern like object that adds quality to the public realm.

The program forces the access system to be in the middle of the platform, disconnecting the station from its canopy. Through materialisation and proportion ML has created a common language to unite the disparate elements, therefore creating a seemingly simple and clear object in the middle of a restless neighbourhood in Amsterdam Zuidoost.