mixed-use building
Program: Cinema, gallery, office, film and video production workshops and commercial space
Client: The British Film Institute en Glasshouse Investments
Phase: completed, 1997

The Lux building was one of the earliest phases of regeneration in Hoxton Square and is located on the site of once derelict timber warehouses in Shoreditch. The mixed-use building comprises commercial and office space; arts facilities including a multi-media performance space, production and post-production facilities; and a bar.

The design of the building draws from its industrial environs, yet seeks to reinterpret this language in a contemporary idiom. The combined structural and environmental technologies of the facade engineering were crucial in generating the expansive windows and slender structure. This fenestration permits the maximum amount of natural light into the deep plan, and fulfils the environmental strategy of passive ventilation whilst enabling the rigorous exterior study that has become the identity of the Lux.

Maccreanor Lavington also worked closely with the artist Darrell Vinex on his installation, ‘Light Curtain’. Commissioned by LEA and the LFMC to celebrate their relocation, this installation now forms an integral part of the central stair.

Dalston City Partnership funded the project and a funding guarantee was provided by English Partnerships. The fit-out of the arts element was funded by the ERDF, the Arts Council Lottery Fund and the Foundation for Sports and Arts.