Housing
Program: 14 Family Homes
Client: London Borough of Barking & Dagenham
Phase: completed, 2012

King William Street Quarter is located in Barking Town Centre and is the area of land which was previously occupied by the Lintons Estate. The masterplan was produced jointly by Allford Hall Monaghan and Morris and Maccreanor Lavington. The main objectives of the masterplan are to re-integrate the site with the urban grain of the neighbouring areas and the town centre. This is achieved by creating a clear street hierarchy with greater permeability and local identity, reinforced by ensuring front doors to family homes open onto the streetscape.

The first phase of the masterplan consists of 31 family houses arranged in three terraces in which Maccreanor Lavington designed 14 of the larger four bedroom, three storey houses. Each architect has taken on the design of distinct buildings, which are arranged so that together they create a mews ‘home-zone’ environment. The mews has been designed to tie seamlessly into the greater masterplan, forming a defined neighbourhood and continuing the common materiality and approach to public realm. The pitched roofs of the two storey houses balance the taller three storey houses on the opposite side of the mews. Although the accommodation and layouts vary slightly between the different typologies, many of the features remain common. The entrances are recessed into the facade providing shelter and privacy as well as a concealed area for services. Generous kitchen corner windows wrap around the recess to maximize opportunities for overlooking the front door.

All houses are designed to ‘Lifetime Homes’ standards and 10% of the dwellings within the overall masterplan will be wheelchair adaptable. The houses are designed to Code for Sustainable Homes Level 4 with living and dining rooms located to maximize views onto the private garden at ground floor and at first floor in the larger four bedroom homes. All houses and garden walls are built of the same highly textured brick with striking colour variations. Each house is defined by a shadow gap and the entrance areas are lined with contrasting and colourful materials. These reinforce individuality and the private internal quality of these spaces.