Private House
Program:
Client: Gerard Maccreanor
Phase: completed, 2012

The new house replaces a two storey, post war dwelling in a protected streetscape location. The site is characterised by deep front and rear gardens, large mature trees and individual houses of different widths and heights in a variety of architectural styles.

The front facade is of a typical urban townhouse with historically proportioned windows and ceiling heights in a formal elevation. Behind this is a surprising and spatially complicated interior of split levels and specific spaces.

The house is designed to Passivhaus standards, CO2 neutral in construction and low energy in use. The frame is prefabricated timber with wood-based insulation. Walls and ceilings are lined with 36mm reinforced gypsum, and floors at ground level, the first floor study and wet rooms are finished in 25mm stone.

Winner of a RIBA National Award, 2013