Program: Mixed-Use Building and Transport Interchange
Client: LB Havering
Phase: completed

This mixed-use building is located in the conservation area of the historic village of Rainham and contains a new library, life-long learning centre, community facilities, cafe/retail units and 16 flats. Alongside the building, the project also provides a new public garden with a bus interchange facility alongside the station.

The building’s irregular form is derived from the many urban design aims of the project; forming a new public space, creating formal face to the historic village and a relationship to the railway station. A regular pattern of pitched roofs provide echoes of the industrial history of the site, but is cut at angles by the facades to make irregular end gables. The architectural language thus created is a modern interpretation of the local vernacular of the medieval village, with relevant materials used throughout.

The entire project is to a very high standard of sustainability; the new library achieved an ‘Excellent’ rating under the Bespoke BREEAM assessment criteria. It is to be entirely naturally ventilated and lit, and its roof form is designed to provide the best possible area for Photovoltaic panels whilst providing north light and ventilation to the rooms below. The residential dwellings within the new library development meet Code for Sustainable Homes Level 4.