Primary School Expansion
Program:
Client: LB Southwark
Phase: under construction

Charles Dickens Primary School will be expanded as part of Southwark’s programme to increase primary school places in the borough, and Maccreanor Lavington have been commissioned to reconfigure the existing 1.5 form entry school to create a fully integrated 2FE and a new two-year-old facility.

Although the Victorian school had a hall on each of its three floors, none were large enough for whole school assemblies. A new hall was built and extra classrooms were created by sub-dividing the ground floor hall, allowing the youngest children to have direct access to outside play and learning.

Improving access to outdoor play across the scheme was one of the key principles. The roof garden on the new hall provides a valuable asset to KS1 & KS2 class bases. Bringing play to the same floor level, the garden offers easily accessed, high quality outdoor space for use both as a quiet play space and is a valuable teaching resource.

A newly formed forecourt and reconfigured entrance enhances the public identity of the school whilst improving pupil safeguarding. The civic presence of the school is further enhanced by high quality signage of reconstituted stone, referencing the Portland stone entrances of the original school. A new reconstituted stone mural at lower level will also be developed with input from pupils and the school’s artist in residence.