Education
Program:
Client: Ibstock Place School
Phase: under construction

Maccreanor Lavington won a limited competition to design a new refectory for Ibstock Place School, an independent co-educational day school for pupils aged 4-18. The building sits at the heart of an established and successful school campus and utilises carefully selected materials, chosen for their durability and ability to weather well, age elegantly and sit harmoniously with adjacent buildings in the school grounds.
The new refectory will provide a high quality, enjoyable dining environment which embraces the adjoining landscape and increases the capacity of the existing dining provision, while also acting throughout the day and evening as a multi-use space, suitable to hosting large events which are part of the annual programme of school activities.
Maccreanor Lavington have worked with a team of selected consultants to develop a timeless and elegant
design solution that offers both delightful, calm interiors and practical, well planned spaces that will work.
The building volume is defined by three distinct roof elements with a crafted timber diagrid structure; these house a large multi-use hall, a refectory and servery and a commercial kitchen. The generous double height spaces of the hall and refectory allow good natural light and ventilation and create an uplifting and calming interior. The roof above the kitchen contains a study space for the sixth form.