Woningbouw
Programma: 54 appartementen, 4.800m≤ commerciŽle ruimte
Opdrachtgever: Bouwfonds MAB Ontwikkeling
Fase: gerealiseerd, 2011

Het pal naast het Centraal Station gelegen Oosterdokseiland is onderdeel van de Zuidelijke IJ-oevers en vormt samen met het Oostelijk Havengebied en de Oostelijke Eilanden een archipel van zowel kunstmatige alsook natuurlijke eilanden die verbonden waren met belangrijke havenfuncties. Halverwege de jaren í70 raakte de Zuidelijke IJ-oever geleidelijk in verval en de afgelopen jaren zijn de voormalige havenbekkens veranderd in waterrijke woonwijken.

Ook het Oosterdokseiland, dat tot eind jaren tachtig het naast het spoorwegemplacement gelegen PTT hoofdkantoor en distributiecentrum huisvestte zal de komende jaren een metamorfose ondergaan. Van het oude PTT districtspostkantoor dat eind jaren í50 door Piet Elling werd ontworpen blijft alleen de als rijksmonument aangemelde hoogbouw behouden. Het door bureau EEA eind jaren negentig ontwikkelde stedenbouwkundig plan voor het nieuwe stadsdeel ODE bestaat uit zes bovengrondse kavels met doorlopende ondergrondse parkeergarage en daarop 40-50 meter hoge bouwblokken gescheiden door uiterst smalle, slechts 5 tot 8 meter brede straatjes. Een internationaal team van architecten werkt aan de ontwikkeling en invulling van een ambitieus, zeer verdicht programma van 200.000m2 woon-, winkel en kantoorfuncties, een nieuw conservatorium en het hoofdgebouw van de openbare bibliotheek van Amsterdam.
Maccreanor Lavington ontwerpt een van de uit 12 verdiepingen bestaande bouwblokken aan de Oosterdokskade met een Supermarkt op -1, parkeren op -2, en een hoogstedelijke foodcourt op de begane grond en eerste verdieping. Op de tweede tot en met twaalfde verdieping bevinden zich ruime appartementen in de vrije sector, allen met een fabuleus uitzicht op het historische centrum. Het rijke programma in de plint zorgt voor een dynamisch straatgebeuren en geeft het gebouw een onmiddellijke binnenstadkwaliteit. Maar het is vooral de gevelbehandeling in de vorm van decoratieve betonpanelen, zorgvuldige detaillering en prachtige raampartijen die een bijzonder en opvallend gebouw creŽert. Een gebouw dat binnen een sterk gereglementeerd stedenbouwkundig plan op overtuigende wijze balanceert tussen uniciteit en gemeenschappelijke context.