Woningbouw
Programma: 123 eengezinswoningen, 33 appartementen
Opdrachtgever: Bouwfonds Woningbouw and Volker Stevin ontwikkelingsmaatschappij
Fase: gerealiseerd, 1996

Het Zaaneiland vormt de zuidelijkste punt van Zaandam in de gemeente Zaanstad, een fascinerende 11 kilometer lange, uit een zevental dorpen bestaande waterstad die zich ten noorden van de Amsterdamse binnenstad uitstrekt langs de rivier de Zaan. Vanaf de zeventiende eeuw was het Zaaneiland een houtwerf, de zogeheten Sint Peterswerf die in de twintigste eeuw geleidelijk aan in onbruik raakte. In de jaren negentig ontwikkelde Buro Alle Hosper een herinrichtingsplan voor deze voormalige industriŰle locatie.

Het 123 vrije sector woningen en 33 appartementen tellende Zaaneilandproject van MaccreanorLavington bestaat uit twee lange rijen eengezinswoningen van elk 500 meter lang en wordt aan de kop beŰindigd door een luxe appartementencomplex. De zich aan de oostzijde van het eiland uitstrekkende huizenrij grenst aan een lange wandelpromenade met uitzicht over het water. Om dit uitzicht te optimaliseren hebben de woningen verhoogd gelegen woonkamers en entrees. De monumentale fašades met prominente erkers lijken bijna statig en stralen de wens uit het suburbane Zaaneiland van een stedelijke component te voorzien. De tweede lange huizenrij bestaat uit aan het park grenzende woningen die via een ruim binnengebied ontsloten worden en waarvan de achtertuinen, slechts gescheiden van het park door een wandelpad met hekje, assimileren met het uitbundige openbare groen. De tuinenstrip vormt een ongebruikelijke, maar visueel aantrekkelijk groenfilter tussen woning en park en voorziet deze zijde van een begerenswaardige landelijkheid.
Het appartementencomplex tenslotte markeert de zuidpunt van het eiland en biedt met grote glazen balkons vol bloemen en planten een panoramisch uitzicht over de Zaan. De weelderig glazen fašade, waarin lucht- en waterbeweging voor een permanente reflectie zorgt, proclameert: dit is Wonen aan het Water met hoofdletters. De onverwachte veelzijdigheid in vorm Ún functie van dit aangesloten, sculpturaal ogend project zorgt voor een contextuele levendigheid die het geheel van meet af aan in zijn omgeving verankert.