Woningbouw
Programma: 74 appartementen
Opdrachtgever: 3W Vastgoed
Fase: gerealiseerd, 2009

Langs de Zuid-Willemsvaart, op een steenworp afstand van het centrum realiseert de gemeente Weert de nieuwe woonwijk ‘Beekpoort’, een naam die refereert aan een van de zes middeleeuwse poorten die toegang gaven tot de ommuurde stad.

Beekpoort is een voormalig industriegebied en werd vooral gekenmerkt door een grootschalig gebouwencomplex met pakhuizen en graansilo’s van het ‘Landbouwbelang’, een coöperatieve boerenvereniging. De industriële activiteiten zijn decennia geleden gestopt en het kanaal waar ooit goederen naar Antwerpen en Luik werden verscheept heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot recreatieve trekpleister voor het watertoerisme en het enige wat nog rest als herinnering aan het industriële verleden is een grote stalen scheepskraan. Op basis van een stedenbouwkundig plan van AWG Architekten worden de komende jaren 485 woningen en commerciële ruimten voor kleine bedrijven gebouwd; langs de Zuid-Willemsvaart wordt een recreatieve promenade aangelegd.
Met waardering voor de geschiedenis van de locatie, wordt in het stedenbouwkundig plan de voor het gebied zo kenmerkende industriële grootschaligheid verbonden met de kleinschalige opzet van het oude centrum. De 70 appartementen die MaccreanorLavington realiseert baseren zich met de hoogtes en volumes van de bouwblokken, alsook de detaillering van de gevel op deze beide, soms tegengestelde referenties. De uitstraling van de in het beeldkwaliteitplan voorgestelde donkere industriële baksteen worden gecontrasteerd met lichtgewicht metalen zonweringpanelen waarin decoratieve patronen geperforeerd zijn. De ‘wallpaper’ functie hiervan geeft het zwaar ogende project een speelse pendant. Ook de geprononceerde balkons aan de gevel dragen bij aan de verlevendiging van het gevelbeeld. In de openbare ruimte is veel aandacht voor rust en veiligheid, auto’s van bewoners staan uit het zicht dankzij de ondergrondse parkeergarages. De bewust tegenstrijdige en hiermee gelaagde invulling van het project voorziet de nieuwe woonwijk Beekpoort van onmiskenbare stedelijke allure.