Woningbouw en commerciŽle ruimte
Programma: 58 appartementen, 13 eengezinswoningen, 400m≤ commerciŽle ruimte
Opdrachtgever: De Principaal
Fase: gerealiseerd, 2008

Het project Luycksterrein combineert een gecompliceerd programma met een evenzo gecompliceerde stedenbouwkundige situering. Een vroeg 20e eeuws bouwblok tussen Amstel en Wibautstraat waar op het binnenterrein de voormalige Luycksí mosterd- en zuurwarenfabriek was gehuisvest, wordt deels gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw met appartementen, bedrijfsruimten en ondergrondse parkeergarage. Op het binnenterrein worden 13 eengezinswoningen gerealiseerd.

Het Luycksterrein heeft een rijke historie waarvan vele sporen nog zichtbaar zijn. Zo dateert het, op het binnenterrein gelegen, Brouwershuis uit de tijd dat er nog een bierbrouwerij op de locatie gevestigd was. Dit Brouwershuis wordt als een karakteristiek historisch object behouden en gerestaureerd en zal als atelierruimte voor kunstenaars het hart van het nieuwe plan vormen.

Het nieuwe appartementencomplex heeft een opvallende gevel van diep donkerbruine, gesinterde baksteen en even opvallende ramen met grote metalen kozijnen. Het binnenstedelijke complex staat parallel aan de Wibautstraat en kijkt aan de achterkant uit over het binnenterrein. Het belang van de publieke ruimte voor een dynamische woonwerkomgeving wordt waar mogelijk versterkt: aan de voorzijde hebben de woningen en bedrijfsruimten optimaal contact met de straat door de 3.70 meter hoge, grotendeels in glas uitgevoerde plint. Aan de achterzijde, grenzend aan het binnenterrein hebben de appartementen op de begane grond een tuin, op de hoger gelegen etages kunnen bewoners middels de harmonicapui met gevelbrede Frans balkon hun gehele achtergevel openen. Het dertiental luxe, met vergrijzend hout bekleedde eengezinswoningen, die in een uiterst groene setting op het verkeersvrije binnenterrein staan, vormen een hedendaagse variant van het aloude Amsterdams hofje met een voor een centrumlocatie ongekende lust en luister.

Het nieuwe project is voorlopig de laatste gedaantewisseling van het Luycksterrein dat hiermee een typisch stedelijke diversiteit belichaamt. De door reeksen eigendom- en functiewisselingen resulterende inconsistentie vormt een even complex als ook fascinerend gegeven dat bijdraagt aan de schoonheid van het project.